Interieurarchitect, interieurontwerper en interieurstylist. Dat is toch allemaal hetzelfde?

Interieurarchitect, interieurontwerper en interieurstylist. Dat is toch allemaal hetzelfde?

Is er een verschil tussen deze drie vakgenoten? Jazeker, en niet zo’n klein beetje ook! Ze delen allemaal één passie en dat zit ‘m in het woord ‘interieur’. De rest wat erachter staat maakt het verschil. Het is daarom goed om van tevoren te weten wie nu precies welk specialisme heeft, zodat je meteen bij de juiste persoon aanklopt voor jouw specifieke interieurvraag of -project.

Nauw met elkaar verbonden, dat wel!

Laten we een goed voorbeeld pakken om een juiste schets te maken van wie nou wat doet: je wilt grondig gaan verbouwen en dat is natuurlijk meteen hét moment om over te gaan naar je langgekoesterde interieurwens in Scandinavische stijl. Dan begin je bij een binnenhuisarchitect voor de functionele indeling, stap je vervolgens met dit ontwerp naar een interieurontwerper die aan de hand van jouw wensen de hoofdlijnen in de inrichting schetst en, last but not least, vraag je de interieurstylist om de finishing touch aan te brengen in het creëren van sfeer.

Interieurarchitect: bouw- of verbouwingsplan en functionele indeling

De interieurarchitect is eigenlijk de ‘interieurtechneut’. Er wordt naar de gebruiksfunctie van een ruimte gekeken en wie daarin gaat wonen; een gezin met kinderen heeft hele andere wensen en eisen dan een senior echtpaar. Aan de hand daarvan wordt een ontwerp met de indeling gemaakt inclusief een technische tekening. Bij het technische deel denk dan aan zaken als draagmuren en het binnenklimaat (plaatsing en berekening capaciteit radiatoren). Kortom, de binnenhuisarchitect richt zich op het functionele en technische skelet van de nieuwbouw of verbouwing die past bij het DNA van de bewoners.

Interieurontwerper: totaalconcept inrichting en uitstraling

Let hier op het nuanceverschil: daar waar de interieurarchitect kijkt naar de (technische) basisindeling, maakt de interieurontwerper alias de ‘interieurpsycholoog’ een totaalconcept voor de inrichting van deze indeling. Denk hierbij aan een interieurontwerp voor een efficiënte inrichting, zoals bijvoorbeeld een meubelopstelling, in combinatie met de look&feel. Bij het laatste wordt een moodboard gemaakt met de te gebruiken kleuren, materialen, type meubels en stylingtips.

Interieurstyliste: de sfeermaker in huis

De interieurstyliste is de ‘sfeermaker’ in huis en wordt ingezet voor het aankleden van bestaande ruimtes. Denk hierbij aan advies in de aankleding om een harmonieus interieur te creëren qua stijl, kleur, meubels en de plaatsing van accessoires met het moodboard als leidraad. Het woord zegt het eigenlijk al: ze “stylen” de woonruimte af.

Overweeg ook eens online interieuradvies

Je bent nu op de hoogte van wie nu precies wat doet in interieuradviesland. De professional met de juiste kwalificaties voor het realiseren van jouw interieurdroom kan gericht gezocht gaan worden. Heb je ook wel eens online interieuradvies overwogen? Dat is interieuradvies door een interieurontwerper, maar dan vanuit je luie stoel, vanaf elke locatie, op een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Toegankelijk, bereikbaar én betaalbaar voor iedereen. Hoe relaxed is dat?