Gerard van den Berg: van wereldreiziger tot succesvol meubelontwerper

Gerard van den Berg: van wereldreiziger tot succesvol meubelontwerper

Welkom in mijn podcast, vandaag heb ik Karinka van InteriorProof.nl het voorrecht om Gerard van den Berg te interviewen. Ik ontmoet hem en zijn vrouw Marije bij Moza. Je krijgt in deze podcast een kijkje in het leven van Gerard, van jonge jongen die de wereld wilde ontdekken tot hoe hij meubelontwerper werd en het succesvolle Label van den Berg oprichtte.

Ik volg geen commando’s op

Gerard ging niet graag naar school. Als jongen met dyslectie werd hij in het hokje geplaatst van kinderen die niet goed kunnen leren. Hij was ook nog eens klein voor zijn leeftijd. Dit resulteerde erin dat Gerard zijn mannetje stond. Hij was de leider van het schoolvoetbal en de huttenbouwclub en als iemand in de weg liep dan “sloeg ik er eens eentje op zijn gezicht dan wisten ze precies met wie ze te maken hadden”.

Ondanks dat hij schilderde en beeldhouwde ging hij op advies van zijn vader een technische studie doen. Dit bleek een goede keuze, de studie werd succesvol afgerond. Toentertijd was het normaal om daarna aan het werk te gaan, maar Gerard had andere plannen. Hij wilde de wereld zien. “Dus ik kwam thuis en ik heb mijn plunjebaaltje klaargemaakt en ik heb tegen mijn ouders gezegd, ik ga naar Istanbul. Hoe ga je daar dan naartoe? Nou liftend gewoon.” Toen al bleek al: Gerard doet wat hij in zijn hoofd heeft. Instanbul werd moeiteloos bereikt en de reis vervolgde zich nog langs Syrië, Libanon en Beiroet. Na zijn terugkeer moest Gerard het leger in. In de podcast kun je horen hoe Gerard vertelt dat dat geen overweldigend succes was “ik volg geen commando’s op”.

Na die tijd leerde Gerard Marije kennen. Zij was nog heel jong, maar ondanks dat er nog een reis alleen volgde naar Afghanistan, bleek zij de vrouw voor hem te zijn. Voor zijn terugkeer naar Nederland zocht Gerard contact met zijn vader die een meubelfabriek bezat. Die zei: “Je mag bij mij wel beginnen, maar ik betaal je het minimumloon en je moet alle prototypes, alle modellen zelf maken.” Dat was een goede zet. Door zijn technische inzicht kon Gerard de adviezen van de modelmaker goed opvolgen en kon zo al snel mallen en snijmodellen maken voor zijn eigen ontwerpen. Gerard vertelt dat het niet direct wat werd, maar toen hij de lijn te pakken had werd een van zijn ontwerpen een groot succes op de beurs van Utrecht. De ondernemer in Gerard legde direct contact met andere bedrijven. Hij nam ontslag bij zijn vader en startte zijn eigen ontwerpbureau. Toen een klant op het punt stond failliet te gaan heeft hij voortijdig de mallen en snijmodellen weggehaald, waarna de stap naar ook zelfstandig prototypes maken snel was gemaakt.

Zijn broer Ton, die economie had gestudeerd, haakte aan en zo ontstond hun bedrijf Montis. Bij de volgende beurs in Utrecht werden ze een groot succes. Uiteraard zaten ook hier allerlei haken en ogen aan, zoals het niet beschikken over een fabriek om de grote stapel orders te verwerken. In de podcast hoor je hoe Gerard en zijn broer dit hebben aangepakt “en zo hebben we het op de rit weten te zetten”.

De kern van het ontwerp

Wanneer Gerard begint te vertellen over hoe een ontwerp tot stand komt, dan krijg je een kijkje in een bijna magisch proces. Gerard spreekt van een ‘vormtaal’ die je moet spreken “wat het vaak is met ontwerpen, je maakt vaak associaties van dingen die je ziet en die vertaal je dan op een andere manier”. En dan is het proces nog lang niet klaar. Kijken, aanpassen, kijken, aanpassen en nog eens kijken. Gerard geeft tips: “Je moet bij je idee blijven. Niet te veel dingen erbij gaan halen. Denk simpel en niet proberen leuker te zijn dan je al bent.” In de podcast vertelt hij over hoe zo hun stoel Fetish is ontworpen en jarenlang een groot succes was. De basis van het ontwerp was een kindertekening van een stoel, gemaakt door zijn zoon Jasper.

<h3

Zoals het in een familiebedrijf gaat, komen er familieleden bij en haken er familieleden af. Gerard merkte dat hij voor zijn gevoel niet meer zijn eigen gang kon gaan, iets wat niet te accepteren is voor een eigenzinnig persoon. Hij liet Montis achter zich en startte een eigen bedrijf met daarnaast een ontwerpbureau “dan zit ik nooit gevangen en kan ik altijd weg. Als ze een ontwerp niet willen, dan is het geen enkel probleem, dan ga ik het zelf maken”. Na wat wisselingen van directeuren zijn de aandelen overgenomen door zijn zoon Jasper en nichtje Marieke. Zijn vormen nu de directie van Label van den Berg en dat doen ze hartstikke goed “we floreren weer, de verkoop gaat hartstikke goed”.

Primeur in de podcast

Gerard heeft een nieuw meubel ontworpen, welke pas op de beurs in Keulen op 16 – 22 januari 2017 voor het eerst te bewonderen is. Het gaat om een unieke bank; “je hebt een basisvorm waar je verschillende soorten onderstellen onder kunt zetten en aan de bovenkant kun je allerlei verschillende vormen kussens insteken”. Beluister de podcast voor meer unieke informatie over het nieuwste ontwerp van Gerard waarover hij zelf uitermate enthousiast is; “naar mijn gevoel klopt hij helemaal zo”.

Ook in dit stuk van ons gesprek komt naar voren dat een ontwerp echt een kindje is van Gerard. Alle prototypes staan bij hem thuis en dan loopt hij er dagen omheen om steeds even te kijken, te ervaren, te voelen om alles precies zo te krijgen als hij het voor ogen heeft. Een prachtig proces. Dit zorgt er echter ook voor dat de ontwerpen die naar het buitenland gaan een moeilijk punt zijn voor Gerard. Het is ernaartoe vliegen, kijken en weer naar huis. Het hele proces in één dag. Wat de toekomst hierin brengt zullen we dus moeten afwachten.

Familie

In het laatste stuk van de podcast wordt weer duidelijk hoe warm de familieband is bij Van den Berg. Hun vier kinderen en hun kleinkinderen komen regelmatig langs na werktijd. Op zondag gaat de Black Bastard aan, er wordt gelachen en wijn gedronken. Marije noemt het bourgondisch leven. Voor haar geen probleem, want sporten zit in haar systeem. Gerard vertelt lachend “ik ga wanneer ik denk ik moet eens gaan”.

Ik nodig je van harte uit de podcast te gaan beluisteren en zelf de magie te ervaren van Gerard die vertelt over zijn leven en het proces van ontwerpen! Meer informatie over de beurs in Keulen: http://www.imm-cologne-special.com/

Wil je in contact komen met Gerard, dan kun je terecht op de website van Label van den Berg: https://label.nl/