Marieke van den Berg: hands-on voor Label van den Berg

Marieke van den Berg: hands-on voor Label van den Berg

In deze podcast heb ik, Karinka van InteriorProof.nl, het voorrecht om Marieke van den Berg te interviewen. Een veel voorkomende naam, maar deze hoort bij het succesvolle Nederlandse design meubelmerk Label van den Berg. Een familiebedrijf, dat reeds door de derde generatie wordt geleid.

Marieke als mede-eigenaar

Marieke vertelt dat ze naast moeder en echtgenote sinds vijf jaar onderneemster is; “Ik ben een trotse mede-eigenaar van het familiebedrijf ‘Label van den Berg’. Wij maken gestoffeerde zitmeubelen en we focussen op bijzondere, natuurlijke leersoorten en we maken ambachtelijke producten in een tijd waarin mensen wellicht denken ‘moet je dat nog doen?’ Ja, dat doen wij en daar zijn we trots op!”. Marieke vertelt dat het bedrijf al 25 jaar bestaat. De kracht zit hem in het feit dat ze een eigen meubelfabriek hebben en passie voor het maken van meubels. Hoe het bedrijf is gestart bij haar opa en de volgende generaties is ingegoten met de paplepel.

Lang zag het ernaar uit dat Marieke niet het familiebedrijf in zou gaan. Het woord ‘nooit’ was eerder van toepassing dan ‘wie weet’. Na de opleiding Small Business in Haarlem ging ze Bedrijfskunde studeren aan de Erasmus Universiteit. Via Coca Cola kwam ze bij Heinz terecht in de food marketing; “Levensmiddelen is een product wat mij heel erg aanspreekt omdat het een emotioneel product is. Om het te verkopen heb je eigenlijk een verhaal nodig en als marketeer ben je verhalen aan het vertellen. Dat vind ik een heel leuk onderdeel van het vak en dat is eigenlijk wat ik nog steeds aan het doen ben. Maar nu vertel ik het verhaal van onze familie en onze eigen producten die we maken.”

Label van den Berg werkt aan de toekomst

Marieke doet echter meer dan het verhaal van ‘Label van den Berg’ vertellen. Marieke staat, net als de andere twee leden van het directieteam, op de werkvloer en op beurzen; “Wij verkopen onze producten via retailers en winkels. Dat zijn onze directe klanten, maar de echte klant is natuurlijk de consument. Zo’n woonbeurs is een super mooi moment om met je fans in gesprek te komen en dat doe ik graag zelf.” Neef en mede-eigenaar Jasper zorgt voor het design maar staat ook zelf leer te snijden. Samen met compagnon Rik Voeren, die verantwoordelijk is voor de productie, de planning, de inkoop en de financiën, werken ze zo aan de toekomst van het label.

Een toekomst waar ook plek is voor recycling. De (kleine) accessoires van Label van den Berg worden gemaakt door kleine stukken restleer. Zo zijn de tassen ontstaan en limited edition autootjes, maar ook kleine etui’s en klokjes (in samenwerking met de jonge designer Jan Jannus). En zo wordt er iedere keer gekeken naar nieuwe mogelijkheden. Hierbij is het hergebruik de leidraad en niet de marge; “Het geeft ons een goed gevoel, bovendien kunnen we met een toegankelijke prijs laten zien hoe mooi onze producten zijn en wat we kunnen.”

De organisatie is plat, maar het bereik is internationaal door samen te werken met agenten. Zij verkopen de producten en accessoires van het label aan winkels. Ook wordt er gewerkt met prime stores waar meerdere producten uit de collectie zijn te bewonderen. Een interessant concept wat wordt toegelicht in de podcast.

Marieke als moeder

Wanneer je aan het hoofd staat van een familiebedrijf en ook moeder bent, dan kan ik me indenken dat het een uitdaging is om alle ballen in de lucht te houden. Marieke vertelt dat ze hier in het begin ook moeite mee had, maar dat ze dit gaandeweg door schade en schande heeft geleerd; “Het is vooral kiezen, want je kunt niet alles. Soms gaan dingen ook niet, thuis of zakelijk. En dan denk ik, ik had misschien iets meer tijd aan iets moeten besteden, maar die had ik niet, nou dat is dan jammer.” De weekenden zijn echt voor het gezin en in het seizoen voor haar sport hockey. Ook daarin is Marieke competitief. Hockey is een goede uitlaatklep.

Voor haar gezin is Marieke zich bewust van gezonde voeding, maar eten moet vooral lekker zijn. In het nieuwe jaar staat op de planning om samen met haar neef Jasper afstand te doen van het sigaretje dat ze af en toe roken. Als voorbeeld naar de kinderen en omdat ze merkt dat wanneer ze voor haar lichaam zorgt, ze zich fitter voelt.

Examen doen op de beurs van Keulen

Januari is een spannende maand voor Label van den Berg; “We gaan naar de beurs in Keulen. Een internationale beurs en dé graadmeter van het jaar. Dat is een beurs waar wordt ingekocht, daar zien we al onze klanten en hopelijk ook nieuwe klanten. Dat is heel spannend want je presenteert je nieuwe modellen, maar ook je nieuwe uitstraling en daar maak je elke keer weer een stap in en een verandering. Het is dus ook een soort examen wat je aflegt. En daarbij hebben we ook een omzetdoelstelling”. Ik ben ervan overtuigd dat Marieke en haar mede-eigenaren hier wederom als een succes vandaan komen, want hun passie voor het maken van meubels wordt weerspiegeld in hun collectie. De familie ademt meubels.

Tip van Marieke

Een van mijn laatste vragen is waar ze op let op als ze een bank of stoel koopt en of ze daar tips voor heeft? Ook al verschilt wat iemand zoekt in een bank of stoel, Marieke antwoordt met een goede tip die voor iedereen van toepassing is! En uiteraard vertelt ze waar de collectie van Label van den Berg te koop is. Veel plezier met het beluisteren van de podcast! Ik weet zeker dat wanneer je nog niet bekend was met dit werk, je na dit interview het merk gaat opzoeken!  label.nl